Care este intelesul termenului CrossFit?

Sistemul CrossFit de cativa ani a aparut in America si in afara de unele elemente pe care le contine nu are nimic deosebit. Toata fliozofia ei este individuala. Scopul crossfit este sa poata raspunda la fiecare solicitare din viata reala ca functionalitate pentru formarea fitnesului si ca element de baza este miscarea intensiva, scurta si schimbarea continua a miscarilor. Pe langa aceasta Crossfit necesita numarul minim de aparate si din acesta cauza este "small box" deci necesita un spatiu mic pentru efectuarea antrenamentelor.

Ce este Fitness-ul si cine este Fit cu adevarat?

Poate ca in definitia de fitness nu exista forta, capacitate, viteza si coordonare. Dar atunci ce este? Dupa dictionarul Websters fitnesul si persoana fit este acel om care este sanatos. Acesta nu e un mare ajutor! Nici pe internet nu am gasit o descriere rationala despre CrossFit, o definitie care ne poate ajuta in descrierea sa.


Fitnesul CrossFit

Pentru CrossFit, un program de fitness obisnuit fara o definite concreta nu prea ne poate spune nimic clar, ce este in programul sau. Din cauza lipsei de definitii a fitness-ului, organizatorii crossfit au creat propriile definiti despre fitness.
Descrierea acestor definitii. CrossFit foloseste trei standarde pentru masurarea fitness-ului. Aceste trei categorii ne ajuta la definirea fitness-ului.
Prima se bazeaza pe 10 capacitati fizice generale. A doua se bazeaza pe performanta pe care o poate da im timpul efectuarii exerciilor, iar a treia se bazeaza pe regimul de energie, care asigura energia pentru organism pentru fiecare activitate pe care o face fiecare sportiv. Fiecare standard Crossfit este critic, ca conceptie si fiecare are un rol in evaluarea sportivilor, mai  bine zis masurarea eficientei unui program de forta si conditie. Inainte de a prezenta modelele noaste trebuie sa amintim ca nu vrem sa descriem eficienta sa pe care o atesta multi sportivi, militari, politisti si multi alti de care depinde chiar si viata lor de nivelul de performanta si pregatire fizica. 

Primul standrad Crossfit:

Cele zece exercitii de baza:

1. Capacitatea de control a circulatiei si respiratiei: capacitatea sistematica a organismului pentru  a aduna, a utiliza si transporta oxigenul.

2. Tenacitate: capacitatea sistematica a organismului de a uitiliza, transporta si a inmagazina energia.

3. Forta: invingerea fortelor externe in timpul efectuarii miscarilor.

4. Flexibilitatea: capacitatea articulatiilor de a permite o cat mai mare posibiliatate in miscare in unghiuri cat mai largi.

Fitness la nivel global in 100 de cuvinte

-mananca carne, legume si seminte, cateva fructe dar fara zahar. In asa cantitate ca sa-ti sustina capacitatea dar nu si grasimile din organism.

-exerseaza si antreneaza cu exercitiile de baza: ridicari, genoflexiuni, impingeri. Deasemena exerseaza elementele de baza ale gimnasticii: tragerile, impingerile, catararea pe fringhie, flotarile, ridicari de trunchi, spagatul. Mergi cu bicicleta, alearga, inoata cat mai mult. 5-6 saptamanal combina aceste elemente in orice combinatie, tot ceea ce iti permite creativitatea. Obisnuinta e dusmanul. Antrenamentele sa fie scurte ca durata si intensive.

-incearca sa inveti si sa practici cat mai multe sporturi noi.

5. Capacitate: capacitatea muschiului sa dezvolte forta maxima in cat mai putin timp.

6. Viteza: efectuarea miscarilor cu mai mare viteza dupa anumite reguli. Capacitatea de a minimaliza timpul de executie a miscarilor repetate. 

7. Coordonarea: capacitatea de a combina miscarile diferite intr-o singura miscare.

8. Abilitate: capacitatea de a putea schimba dintr-un domeniu de miscare in altul intr-un timp cat mai scurt.

9. Echilibru: capacitatea de a controla punctul de greutate fata de suprafata de sprijin.

10. Punctualitate: capacitatea de a controla miscarile intr-un anumit sens, in orice intensitate.

Esti fit in masura in care esti competent de aceste capacitati.

Acest program dezvolta fiteness-ul incat sa fie capabil sa corecteza cele zece capacitati. Este important ca tenecitatea, flexibilitatea si forta dezvoltarii sa apara dupa efectul antrenamentului, unde antrenamemtul este o activitate care corecteaza indeplinirea sarcinilor, care aduc schimbari organice in organism. Fata de acestea coordonarea, abilitatea, echilibrul si punctualitatea, dezvoltarea se poate atinge cu multa repetare. Aceasta activitate este in masura, incat prin executarea exercitiilor duce la schimbare in sistemul nervos ajungand astfel la rezultate. Adaptarea de baza a antrenamentului si exersarii duc la cresterea capacitatii si fortei.

Al doilea standard Crossfit: esentialul acestui standard este ceea ce este si esentialul fitnesului, ca din orice sarcina trebuie sa atingi o performata maxima. Imagineaza-ti ca prin tragere la sorti trebuie sa alegi mai multe probe fizice la intamplare pe care trebuie sa le treci cu brio. Dupa acest standard verificam nivelul de performanta fata de altii. In acesta include si capacitatea de a trece prin orice solicitare fizica chiar si prin exercitii necunoscute.

Numitor comun: cele trei standarde se pot realiza doar prin motivatie pentru a garanta nivelul cel mai larg si inalt al fitness-ului ce se poate atinge.

Integrare: structura fiecarui program de antrenament include si posibilile greseli. Daca lucrezi cu numar de repetari mici nu ti se va dezvolta nivelul de capacitate al muschiului, cea ce s-ar putea realiza cu usurinta. Daca lucrezi numai cu un numar mare de repetari nu ti se va dezvolta foarte in asa masura ca la antrenament are avantajele si dezavantajele sale daca lucrezi cu numere mari de repetari sau cu numere mici de repetari.


Modele de program: asa numitele exercitii test sunt alcatuite de fondatorii Crossfit si au o gama larga de utilizare pentru a putea asemui capacitatile concurentilor sau a putea verifica dezvoltarea proprie. Exercitile test sunt alcatuite din mai multe categorii, unele contin doar exercitii cu folosirea propriei greutati cum ar fi de exemplu "Chelsea".

In timpul exercitiului "Chelsea" timp de 30 minute la fiecare minut incepi sa executi  5 trageri, 10 flotari si 15 genoflexiuni. Daca iti ramane timp dintr-un minut atunci poti sa te odihnesti. Nu toata lumea va putea de prima data sa parcurga cele 30 minute corect, dar atunci sa parcurgi cele 30 minute cu o intensitate mai lenta insa sa notezi cate ture ai reusit sa efectuezi. Pentru cei care au o capacitate fizica mai buna, o tura dureaza 30-40 de secunde si dezvoltandu-se pana cand trebui sa mareasca numarul de repetari.

In cealalta categorie exercitiile sunt mai mult gimnastica, combinate cu exercitii cu greutati. Preferatul se numeste "Fran" in parcursul acestei test este combinata genoflexiunea cu impingerea. Facand genuflexiuni cu impingerea. Facand genoflexiuni dupa ridicare trebuie ridicata deasupra capului o haltera de 43 kg. Dupa acesta urmeaza tractiuni la bara. In primul circuit 21, in al doilea 15, al treilea 9 repetari care trebuie executate. Descrierea pare destul de simpla dar trebuie parcursa si atunci vei vedea ca nu este chiar simplu de executat. Un timp bun pentru aceasta este de 2 minute si 37 secunde.

Un alt test este "Nancy", pe parcusul acestuia avem 400m de alergare dupa care 15 genoflexiuni cu o greutate de 43kg ridicata deasupra capului, acest circuit trebuie repetat de 5 ori. Daca ai observat, aceste teste sunt alcatuite in asa fel incat daca cineva are vreun avantaj la un exercitiu, de exemplu masa musculara pentru exercitiile cu greutati pe alta parte sunt exercitiile care pot fi in defavoarea sa; deci in concluzie trebuie sa ai o conditie buna si ampla din toate punctele de vedere atat forta cat si rezistenta

Cateva antrenamente ale lui Combo de la Crossfit

  Sambata 

"Fran in ordine reversa"

-1200 m alergare

-9 tractiuni la bara

-9 genoflexiuni cu impins 43 kg

-800 m alergare

-15 tractiuni la bara 

-15 genoflexiuni cu impins 43kg

-400 m alergare

-21 tractiuni la bara

-21 genoflexiuni cu impins 43 kg


 Duminica 

-ridicari cu haltera 1-1-1-1-1-1-1-1-1-1 repetari

La fiecare repetare se apuca greutatea de pe pamant si se ridica. Sa maresti greutatea dupa fiecare serioe pana ajungi la limita ta maxima.

Luni 

10 ture cronometrate

-10 tractiuni la bara

-10 flotari la paralele


  Marti  

Zi de odihna


  Miercuri  

"Kelly"

5 ture cronometrate

-400 m alergare 

-30 de sarituri pe un taburet de 60 cm

-30 de aruncari cu mingea medicinala la perete din pozitia de ghemuit si ridicare concomitent cu aruncarea.


  Joi  

-impins cu haltera de la piept 5-5-5-5-5 repetari.

Sa maresti greutatea dupa fiecare serie pana ajungi la limita ta maxima


 Vineri  

3 ture 

-15 "Muscle up"

-100 genoflexiuni

  Sambata 

Zi de odihna

Din tot articolul acesta cred ca mai lipseste un singur lucru. Antrenamentul Crossfit din cauza varietatii si antrenamentelor care se pot efectua in grup si din cauza competitei dintre partenerii de antrenament este foarte distractiv.

Nu este usor dar e distractiv cum spun englezii "It dosen't have to be fun to be fun!" deci "Nu trebuie sa fie ceva lejer pentru sa fie distractiv!"